SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

Dubbel feest voor SUPERLOCAL! Waterinnovatieprijs en Europese subsidie voor gesloten waterkringloop

Het is dubbel feest voor het project SUPERLOCAL in Bleijerheide. Gisteren is bekend geworden dat de gesloten waterkringloop de waterinnovatieprijs heeft gewonnen. Daarnaast heeft diezelfde waterkringloop een Europese subsidie in de wacht gesleept. Voor het project is het al de tweede Europese subsidie.

Gesloten waterkringloop

HEEMwonen, WML, WBL, De Watergroep en de gemeente Kerkrade werken samen aan de gesloten waterkringloop. Hemelwater krijgt een tweede en zelfs een derde leven. Hemelwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkwater. Afvalwater uit douche en wasbak (zogenaamd grijs water) wordt gezuiverd door planten tot waswater dat gebruikt kan worden in een (centrale) wasserette en autowasstraat.

Waterinnovatieprijs

Op 29 november werd de ‘Waterinnovatiedag’ 2018 gehouden. Hier werd de Waterinnovatieprijs uitgereikt in de categorieën Waterveiligheid, Voldoende water, Schoon water en Circulaire economie. En in deze laatste categorie won de waterkringloop de zeer eervolle juryprijs.

Life

Het Life-programma is een belangrijk Europees instrument voor de ontwikkeling en uitvoering van het Europese natuur- en milieubeleid. Projecten binnen Life moeten vernieuwend zijn en bijvoorbeeld een nieuwe techniek of aanpak demonstreren.

 

SUPERLOCAL

In Bleijerheide wordt het gebied van de hoogbouwflats omgevormd tot een wijk die klaar is voor de toekomst. Materialen uit het gebied worden zoveel mogelijk hergebruikt in het gebied zelf. Er komen woningen en verschillende typen appartementen en een gesloten waterkringloop. De openbare ruimte wordt ingericht naar het thema duurzaamheid van het gebied. Mensen die vroeger woonden in de hoogbouwflats worden gepolst of ze interesse hebben in een terugkeer naar het gebied.

Super Circular Estate

SUPERLOCAL kreeg eind 2017 al een Europese subsidie toegewezen van bijna 5 miljoen euro. In Europees verband is SUPERLOCAL omgedoopt tot Super Circular Estate.

 

Lees hier meer over de gesloten waterkringloop.

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.