Gesloten waterkringloop
Ook het water in het SUPERLOCAL-gebied wordt hergebruikt. De komende jaren doen we ervaring op met een gesloten waterkringloop. Regenwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkwater. Gebruikt water wordt lokaal gezuiverd en in de woningen komen waterbesparende maatregelen. En tot slot wordt er ook nog nuttig gebruik gemaakt van het afvalwater.
- Deelproject: Gesloten waterkringloop
- Geplande opleverdatum: Medio 2020
- Ambitie: Een gesloten waterkringloop waarin regenwater in het gebied wordt opgevangen, gezuiverd en gebruikt door 130 huishoudens.
Vijf soorten water
In de gesloten waterkringloop krijgt regenwater een tweede en zelfs een derde leven. Het regenwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkwater. Afvalwater uit de douche en wasbak (grijs water) wordt gezuiverd door planten.
Het grijze water wordt dan waswater, dat gebruikt kan worden in een (centrale) wasserette en autowasstraat. Het gebruik van vacuümtoiletten en voedselrestenvermalers in de woningen zorgt voor een zeer geconcentreerde stroom zwart water. Via vergisting ontstaan uit dat zwart water biogas, dat wordt omgezet in elektriciteit of warmte, en hoogwaardige meststof.
Klimaatverandering
Door het realiseren van de gesloten waterkringloop experimenteren we met een voor Nederland nieuw en uniek systeem. Geen grote zuiveringsinstallaties en kilometers leidingwerk, maar lokale systemen die slim op elkaar inspelen. Een druppel water heeft in deze buurt meerdere levens.
Als de regen met bakken uit de lucht valt, kan dit ernstige schade veroorzaken. Daarom worden alle piekbuien (veel neerslag in korte tijd) veilig opgevangen. En beperken we het drinkwater (piek)verbruik voor bewoners in warme, droge periodes zonder dat zij hier iets van merken. Door deze unieke samenwerking zorgen we ervoor dat onze voeten droog blijven en de drinkwatervoorziening ook voor toekomstige generaties verzekerd blijft.
Poep is niet zomaar afval
De gemeente Kerkrade en Waterschapsbedrijf Limburg zorgen er samen voor dat deze wijk niet langer op het riool is aangesloten. Ook voor het afvalwater zijn lokale ‘circulaire’ oplossingen gevonden.
Het water afkomstig van de douche, wasmachine, wastafel en keukenkraan wordt afgevoerd naar een rietfilter (helofytenfilter) die midden in de wijk ligt. Hier maken de rietplanten, wortels en de bodem het vuile water schoner. Hierna kan het verder gezuiverd worden tot bijvoorbeeld waswater.
De ontlasting uit de vacuümtoiletten en het groenafval uit de voedselrestenvermalers worden verzameld met een vacuüm systeem. Deze dikkere biomassa wordt verhit in de vergistingsinstallatie. Hier ontstaat biogas en het overblijfsel is een voedzame massa. Deze kan hergebruikt worden in de landbouw. Uiteindelijk gaat geen enkele druppel water meer in het riool.
Slow, less, local
SLOW: Regenwater en gebruikt drinkwater krijgen de kans om – slow – opgenomen te worden in de omgeving zonder wateroverlast. De snelle regenwater en drinkwaterpieken worden zo vertraagd.
LESS: Maatregelen in de woningen, zoals vacuümtoiletten, voedselrestenvermalers en een gezamenlijke wasserette zorgen voor minder – less – watergebruik.
LOCAL: Zolang als mogelijk blijft het water in gebruik in de – local – eigen wijk. Drinkwater maken en afvalwater zuiveren gebeurt ter plekke. Dat bespaart én produceert energie. Het zorgt ook voor de terugwinning en productie van grondstoffen zoals zoet water, voedingsstoffen (mest) en riet.
Plaatsing Waterfabriekje SUPERLOCAL
De afgelopen weken is de lokale drinkwaterzuivering van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) geplaatst midden in het waterpark. De containers zijn geplaatst boven op de grote regenwaterbuffers die al het regenwater
Uitvraag engineering, levering en montage inpandige voorzieningen gesloten waterkringloop
We zijn op zoek naar een installatie technische firma ten van de engineering, levering en montage van de inpandige voorzieningen ten behoeve van de gesloten waterkringloop
U kunt de uitvraagdocumenten downloaden via:
www.superlocal.eu/otp
Gezocht: installatie technische firma
In de circulaire gebiedsontwikkeling SUPERLOCAL in Kerkrade staat hergebruik van waarden en kwaliteiten centraal. Dat geldt ook voor het water in het gebied. Gesteund door de Europese Life subsidie realiseren
Geef de proefwoningen in Bleijerheide een unieke naam en win een leuke prijs!
Proefwoningen SUPERLOCAL Bij de flats in Bleijerheide staat het Expogebouw, een proefgebouw dat bestaat uit materiaal van de flat aan de Ursulastraat die begin 2018 is gesloopt. Omdat deze test
De realisatie van deze gesloten waterkringloop wordt gesteund door het LIFE Climate Action programme van de Europese Unie.
LIFE Local Water Adapt
LIFE17 CCA/NL/000043