SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

Gezocht: innovatieve oplossingen voor circulaire woningen

For English, click here!

In de Kerkraadse wijk Bleijerheide is iets bijzonders gaande: hier is op basis van een sloopopgave van 4 hoogbouwflats een circulaire gebiedsontwikkeling gestart met de ambitie om alle aanwezige waarden in het gebied te hergebruiken. Het project SUPERLOCAL – Super Circular Estate heeft in de eerste fase al een tastbaar resultaat opgeleverd: het experimentele Expogebouw dat voor 95% is opgebouwd uit materialen die gewonnen zijn bij de duurzame sloop van één van de flats uit het gebied.

Nu zijn we klaar voor de tweede fase en leggen we de lat nog hoger. Gesteund door het Urban Innovative actions programma (EU) werken we aan de ontwikkeling van vier circulaire woningen. De ambitie is wederom om de bestaande flats te gebruiken om elementen, materialen en bouwstoffen te winnen voor deze woningen, maar deze woningen moeten vanaf 2019 ook daadwerkelijk bewoond kunnen worden. Om die ambitie waar te maken kunnen we de innovatiekracht van de bouwbranche of andere branches goed gebruiken!

Onze vraag en ambitie

Wij hebben de ambitie om energie neutrale woningen te realiseren binnen de circulariteitsprincipes van dit project. Wij zijn op zoek naar partijen die samen met ons willen innoveren op de volgende vlakken:

  1. Welke circulaire mogelijkheden zijn er om woningen te isoleren? Kunnen we wellicht isolatiemateriaal maken- en/of bewerken uit materialen uit een van de flats? Welke materialen kunnen we toepassen die geen schade, maar juist waarde toevoegen aan de lokale biodiversiteit en milieu? Is er een interessante second best?
  2. Hoe kunnen we een woning duurzaam voorzien van energie? Kunnen we ook hier weer gebruik maken van de aanwezige kwaliteiten? En hoe ontwerpen we nu een systeem dat in de toekomst eenvoudig demontabel, aanpasbaar en verplaatsbaar is?
  3. Hoe zorgen we ervoor dat de woningen voldoende luchtdicht, maar zeker ook waterdicht zijn? Welke circulaire materialen en -toepassingen zijn er voor dakbedekking? En welke afdichtingsmaterialen zijn er op de markt die passen bij onze circulariteitsprincipes?

Neem contact op

Getriggerd door deze oproep? Wij gebruiken de maand juni om met zoveel mogelijk innovators en vooruitdenkers in gesprek te komen om het project SUPERLOCAL – Super Circular Estate te verrijken. Dus heb je een idee, een concrete oplossing voor een van onze drie vragen of wil je een keer over dit project sparren? Neem dan contact met ons op en kom een kop koffie drinken in het Expogebouw.

Contact via info@superlocal.eu

SUPERLOCAL – Super Circular Estate

Binnen SUPERLOCAL werken een aantal partijen samen om met deze experimenten de circulariteitsgedachte een stap verder in te bedden in de praktijk van gebiedsontwikkeling en bouw. Dit zijn onder andere: HEEMwonen, Gemeente Kerkrade, Bouwbedrijven Jongen, Dusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek, IBA Parkstad en Zuyd Hogeschool.

Dit project is zodanig innovatief dat er een UIA (Urban Innovatie Actions) subsidie aan is toegekend. UIA is een Europees platform dat mogelijkheden verschaft om beoogde oplossingen voor (groot)stedelijke complexe opgaven experimenteel uit te proberen. Het plan dat is ingediend, genaamd Super Circular Estate (SCE), is in november van 2017 naast nog 15 andere projecten (onder 281 inzenders) benoemd als UIA project. Meer informatie hier.

 

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.