SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

Uithijsmoment: mooi schouwspel bij SUPERLOCAL

Op donderdag 9 mei was er een mooi schouwspel op de locatie bij de hoogbouwflats. Een grote kraan hees een heel appartement uit de flat aan de Jonkerbergstraat. De toeschouwers moesten bij het experiment wel wat geduld hebben. Na twee pogingen, was drie keer scheepsrecht en werd het 100.000 kilo wegend appartement uit de flat gehaald en beneden op een extra lange vrachtwagen gezet. Vervolgens tilde een andere kraan het gevaarte op de klaar liggende fundering. Een en ander was de start voor de bouw van drie circulaire proefwoningen.

Vrijdag 10 mei werd het tweede appartement uitgehesen. De twee appartementen vormen de basis voor twee van de drie woningen. De derde wordt gemaakt van gerecycled beton uit de flat. De proefwoningen worden gefinancierd met een Europese UIA-subsidie voor innovatieve stedelijke ontwikkeling (Urban Innovative Actions).

De proef wordt gedaan om te onderzoeken hoeveel materialen uit een naast gelegen sloopflat hergebruikt kunnen worden voor de bouw van echte woningen. Het uithijsmoment is één van de vele proeven die worden gedaan om materialen her te gebruiken. Uiteindelijk moeten de woningen voor 90% uit hergebruikte materialen gemaakt worden. Rond de zomer van dit jaar zullen de woningen gereed zijn.

Een volledig appartement wordt uit de Jonkerbergstraat gehesen.
Het appartement wordt uitgehesen en naar beneden getakeld.
Het uitgehesen appartement wordt op een vrachtwagen geplaatst en naar de juiste plek vervoerd.
De hijsconstructie om het appartement op de fundering te plaatsen wordt in orde gemaakt.
Previous slide
Next slide

Prijsvraag

In maart van dit jaar was er een prijsvraag waarbij mensen een naam konden insturen voor de drie circulaire proefwoningen. Op 2 april koos de jury, bestaande uit omwonenden en afgevaardigden van HEEMwonen en de gemeente Kerkrade, uit 69 inzendingen voor de naam Feniks-3/Phoenix-3. Twee mensen dienden deze naam in: Joost Wetzelaer en Tim Velraeds.
Zij ontvingen een dinercheque en de eer dat de woningen hun naam dragen. Het idee erachter is dat uit oud beton (hele appartement-delen of vergruisd beton) nieuwe huizen ontstaan. Ze herrijzen dus als het ware als een Feniks uit hun eigen as. Nummer 3 staat voor het feit dat het gaat om drie huizen.

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.