SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

Tweede burenboek is uit!

Flat A aan de Voorterstraat in Bleijerheide is een aantal jaren geleden gesloopt. De drie resterende flatgebouwen worden in het kader van het project SUPERLOCAL getransformeerd.
In het eerste burenboek ‘Jidderinne vólt ziech doa heem’, komen bewoners aan het woord die in de flats hebben gewoond.
In het nieuwe Burenboek (A)BCD360o is het perspectief 180° gedraaid. Omwonenden vanuit de wijk vertellen hoe zij de flats ervaren.

burenboek-abcd360o-pagina-2

18 ontmoetingen
In de zomer van 2016 zijn twee onderzoekers van Dear Hunter komen ‘logeren’ in één van de flats. Zij zijn de wijk ingetrokken en hebben de omgeving uitgekamd, steeds met een schuin oog naar de flats. Het doel van deze zoektocht was mensen ontmoeten, mensen die vanuit hun thuis zicht hebben op de flats.
18 ontmoetingen hebben plaatsgevonden. De neerslag van deze gesprekken biedt een verrassend perspectief op de flats, levert inzichten op over de beleving ervan in de afgelopen 50 jaar en biedt handvatten voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied.

burenboek-abcd360o-pagina-1

Interactief
18 ontmoetingen zijn vertaald in tekst en beeld: 18 foto’s met zicht op de flats en 46 thematische teksten. Het belangrijkste is echter de kaart: een schematische weergave van de flats, waarin alle aan bod gekomen zaken zijn verbeeld. De kaart biedt toegang tot alle teksten en vormt een geheugensteuntje ofwel ‘mental map’ die in één oogopslag de belangrijke en markante inzichten toont.

Pdf-versie op maat
Om het gebruiksgemak te vergroten en Burenboek (A)BCD 360° meer te laten zijn dan een geschreven rapport is gekozen voor een extra digitaal document, dat offline te gebruiken is en waarin alle informatie te vinden is. Niet zomaar een PDF maar een interactieve ‘website’ die uitnodigt de kaart te gebruiken en via de kaart steeds weer nieuwe perspectieven te ontdekken. Zo kan een persoonlijke versie van het rapport worden geprint, met alleen die informatie of beelden die voor de gebruiker waardevol zijn. Uiteraard behoort het afdrukken van het volledig digitaal rapport ook tot de mogelijkheden.

Lees het Burenboek

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.