SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

Tentoonstelling scholenproject ‘In Bleijerheide staat een Thuis’

Formele aftrap SUPERLOCAL

In Kerkrade-Oost is op 7 november het scholenproject ‘In Bleijerheide staat een Thuis’ afgerond met een mooie tentoonstelling.
Groep 8 van de basisschool Bleijerheide en een brugklas van VMBO Holz (totaal circa 60 kinderen) vormden de spil van dit project. De leerlingen hebben samen de wijk van de toekomst ontworpen, het gebied rondom de hoogbouwflats in Bleijerheide, het projectgebied van SUPERLOCAL. Tegelijk ondertekenden vertegenwoordigers van HEEMwonen, de gemeente en IBA Parkstad op een ludieke manier de samenwerkingsovereenkomst van SUPERLOCAL.

Het project ‘In Bleijerheide staat een Thuis’

superlocal-scholenproject-7-1-2016-3-medium
Het project ‘In Bleijerheide staat een Thuis’ duurde zes dagdelen. De lessen zijn steeds door een vaste gastdocent begeleid en vonden in de wijk plaats.
De leerlingen verdiepten zich in het wonen in de oertijd, het recente mijnverleden en het heden. Vervolgens mochten de kinderen zelf de toekomst van de wijk ontwerpen. De kinderen maakten allerlei werkstukken, zoals grotschilderingen (oertijd), maquettes, bouwtekeningen, schilderingen en collages.superlocal-scholenproject-7-11-2016-1
Tijdens het project werkte het planologen-team aan een stadsplattegrond en richtte de buurt helemaal opnieuw in, naar eigen duurzaam inzicht. De architecten hebben met elkaar hun huis van de toekomst ontworpen. De bouwers gingen aan de slag met karton, lijm, mes, schaar en andere materialen om hun duurzame visie driedimensionaal neer te zetten in een heuse maquette.
Tijdens de tentoonstelling op 7 november konden de leerlingen, hun familie en buurtbewoners alle werkstukken bewonderen in flat D aan de Ursulastraat.
Van de tentoonstelling is een filmpje gemaakt.

SUPERLOCAL
superlocal-scholenproject-medium
Het scholenproject ‘In Bleijerheide staat een Thuis’ is een deelproject van het project SUPERLOCAL. Binnen SUPERLOCAL werken HEEMwonen en de gemeente Kerkrade samen met  IBA Parkstad.  De hoogbouwflats en het omliggende gebied in Bleijerheide worden op duurzame wijze aangepakt. Partijen onderzoeken of het mogelijk is al het materiaal dat bij de sloop vrijkomt ter plekke opnieuw te gebruiken voor de bouw van nieuwe woningen. Tegelijk met de opening van de tentoonstelling, ondertekenenden de drie partijen de samenwerkingsovereenkomst voor SUPERLOCAL.
Niet zomaar een handtekening, nee, met een graffiti-spuit osuperlocal-scholenproject-garagedeurp een vooraf geprepareerde garagedeur. Marjo Vankan (waarnemend directeur-bestuurder HEEMwonen): “Het bijzondere is dat we in principe alles wat in het gebied aanwezig is, opnieuw willen gebruiken. Bijvoorbeeld materialen en grondstoffen, maar ook architectuur, stedenbouwkundige kwaliteiten en gedachtegoed. We zijn blij met dit vernieuwende scholenproject. De kinderen hebben een reis door de tijd gemaakt en hebben, als toekomstige bewoner, kennisgemaakt met SUPERLOCAL”.
superlocal-scholenproject-7-11-2016-2Tim Weijers (wethouder Ruimtelijke Ordening, gemeente Kerkrade): “We zoeken bewust verbinding met jongeren. Zij zijn immers de potentiële toekomstige bewoners, voor hen doen we dit. Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast kinderen meedoen om iets moois op deze plek terug te krijgen.

Hun ideeën kunnen we goed gebruiken bij de verdere planontwikkeling.”

[foogallery id=”1403″]

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.