SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

SUPERLOCAL Uithijsmoment daverend succes

Op woensdag 1 november 2017 was het zo ver: het spectaculaire SUPERLOCAL uithijsmoment. Onder het toeziend oog van zo’n 200 toeschouwers hees een 52-meter hoge kraan om 09:00 uur ’s ochtends een deel van een woning uit een flat. In de dagen voorafgaand aan het uithijsen zaagde firma Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek B.V. al de appartementen met grote precisie los van de bestaande flat. Het uithijsen van appartementen is niet eerder op deze wijze uitgevoerd, er kan dus gesproken worden van een primeur in de Nederlandse bouwwereld.

De betreffende flat aan de Ursulastraat in Kerkrade is onderdeel van het circulaire bouwproject SUPERLOCAL en wordt experimenteel gesloopt. In totaal werden er drie delen van appartementen uit de tiende verdieping van deze hoogbouwflat gehesen: de eerste om 09:00 uur, de tweede om 11:00 uur en de laatste om 14:00 uur.

Een aantal oud-bewoners van de flat was ook aanwezig tijdens het uithijsmoment. Voor sommigen van hen was het, in verband met de vele herinneringen die zij hier hebben opgebouwd, een emotioneel moment. Ook waren de leerlingen van Basisschool Bleijerheide en VMBO Holz die in 2016 bij het scholenproject “In Bleijerheide staat een thuis” betrokken waren aanwezig. Daarnaast waren veel omwonenden en andere geïnteresseerden aanwezig bij deze bijzondere gebeurtenis.

De drie uitgehesen units vormen de basis van een expogebouw dat volledig gemaakt wordt van materialen die bij de sloop van de flat vrijkomen. Met het expogebouw wordt getest of het hoogwaardig hergebruik van het beton uit de flats praktisch haalbaar is. Indien dit het geval is, wordt de techniek van hoogwaardig hergebruik voor de rest van het proces toegepast. Dit experiment brengt de toekomst van circulair bouwen met bestaand beton een grote stap dichterbij.

Bekijk hier de spectaculaire aftermovie:

SUPERLOCAL is mede gesubsidieerd door IBA Parkstad B.V.
Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.