SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

SUPERLOCAL – Super Circular Estate rondt Europese subsidie af in internationaal digitaal congres

Het project SUPERLOCAL-Super Circular Estate ontving in 2017 een Europese subsidie vanuit de Urban Innovative Actions van 4,7 miljoen euro voor het experimenteren met het hergebruik van materialen. Materiaal uit de flats die werden afgebroken, is gebruikt voor de bouw van nieuwe woningen en de aanleg van wegen in de openbare ruimte. Zo werden delen uit appartementen van de flat gehesen en hiermee werden het expogebouw en de drie proefwoningen gerealiseerd. Ook werd van het beton uit de flat nieuw beton gemaakt. Heel duurzaam dus. Internationaal is heel veel interesse voor de experimenten die in Kerkrade zijn gedaan. Daarom is alles heel nauwkeurig opgeschreven en dit kan weer worden gebruikt door anderen. Er zit het idee achter dat in de toekomst materialen voor bijvoorbeeld het bouwen van huizen, schaars worden. Dus is het hergebruiken van materiaal zeer belangrijk. 

Op 24 en 25 maart werd een internationaal digitaal congres gehouden ‘Crossing Boundaries’ waarbij de afronding van de UIA-subsidie in de middag van 24 maart plaats vond. 240 mensen uit zo’n 20 landen sloten aan en konden luisteren naar de lessen die de partners van SUPERLOCAL – Super Circular Estate hebben geleerd tijdens de experimenten.

Panel closing conference achter tafel
panel closing conference in gesprek

In het SUPERLOCAL-project worden zo veel mogelijk materialen van voormalige hoogbouwflats gebruikt voor de bouw van nieuwe woningen en de aanleg van de openbare ruimte. Er komen 130 nieuwe betaalbare huurwoningen, een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners en omwonenden en een waterkringloop die regenwater opvangt en zuivert. SUPERLOCAL is een circulair bouwproject dat in het teken van duurzaamheid en bewonersparticipatie staat. Projectpartners zijn: HEEMWonen, Gemeente Kerkrade, IBA Parkstad, Dusseldorp, bouwbedrijven Jongen, Stadsregio Parkstad Limburg, WML, Waterschapsbedrijf Limburg, Zuyd Hogeschool, Veras, gemeente Landgraaf en gemeente Brunssum.

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.