SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

SUPERLOCAL in Kerkrade finalist bij The Innovation in Politics Awards 2020!

Het project SUPERLOCAL in het Kerkraadse Bleijerheide is finalist bij The Innovation in Politics Awards 2020! SUPERLOCAL is door het Innovation in Politics Institute gekozen tot finalist in de categorie ‘Ecology’. “We vinden het een eer om bij de tien meest gewaardeerde kandidaten te horen. Het is een bevestiging van de uitstekende samenwerking met alle partners in het project. We zijn op de goede weg met dit unieke project en dat wordt in Europa ook gezien. Uiteraard gaan we voor de eerste plek,” aldus Wethouder Tim Weijers (Ruimtelijke Ordening/Openbare Ruimte/Volkshuisvesting). In totaal waren er bijna vierhonderd inzendingen voor negen categorieën.

Prijsuitreiking

Met de prijzen wil Innovation in Politics Institute het politieke werk in Europa erkennen en ondersteunen. Ieder jaar wordt er een jury samengesteld om te beslissen wie de prijs wint. Dit jaar waren er 1058 juryleden uit 47 landen. Normaal gesproken wordt de prijs, die sinds 2017 jaarlijks wordt uitgereikt, uitgereikt op een locatie ergens in Europa. Dit jaar zou dit vanuit Berlijn zijn. Door het coronavirus is dat dit jaar niet mogelijk. In plaats daarvan krijgen de genomineerden in november via het instituut de mogelijkheid om online hun project breed aan Europa te presenteren.

SUPERLOCAL

In het SUPERLOCAL-project in Bleijerheide worden zo veel mogelijk materialen van voormalige hoogbouwflats gebruikt voor de bouw van nieuwe woningen en de aanleg van de openbare ruimte. Er komen 130 nieuwe betaalbare huurwoningen, een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners en omwonenden en een waterkringloop die regenwater opvangt en zuivert. SUPERLOCAL is een circulair bouwproject dat in het teken van duurzaamheid en bewonersparticipatie staat.

Bijzonder aan deze wijk is dat de woningen gemaakt zijn van de materialen van de flats die hier tot kort geleden stonden. Voormalige bewoners en omwonenden denken actief mee over de plannen voor het gebied. In het project zijn nieuwe methodes bedacht en getest om materialen zoals beton, bakstenen en hout opnieuw te gebruiken voor de bouw van woningen en de aanleg van het openbare gebied (bijvoorbeeld voor de aanleg van paden). Ook wordt duurzaam omgegaan met water in deze nieuwe buurt. Het project kreeg twee Europese subsidies, namelijk uit Life en UIA.   

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.