SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

Spectaculair begin Dutch Mountain Film Festival

Highliners lopen op 30 meter hoogte tussen flats Bleijerheide

Highliners uit heel Europa geven tijdens de openingsdag van het Dutch Mountain Film Festival op vrijdag 10 februari in Kerkrade een spectaculaire demonstratie bij de hoogbouwflats van HEEMwonen in Bleijerheide. Gezekerde koorddansers lopen om 17.00 uur balancerend over touwen op 30 meter hoogte tussen de torenflats aan de Jonkerbergstraat en de Ursulastraat.

Behalve de demonstratie van de highliners is er bij flat C aan de Jonkerbergstraat een demonstratie sportklimmen in Alpine stijl. Bij deze klimmethode gaat een klimmer voor om het touw te zekeren, andere klimmers komen na. Deze methode wordt veel in sportklimgebieden gebruikt, vooral op de hoogste bergen van de wereld. Op de kopgevel van flat C is in verband hiermee de hoogste klimmuur van Nederland gecreëerd.
Iedereen is van harte welkom bij de demonstraties aanwezig te zijn. Scouting St. Willibrord zorgt voor warme drank en iets te eten.dutch-mountain-film-festival

Bekijk de uitnodiging

Het oefenen is begonnen: bekijk het filmpje

Koorddansen én klimmen
Het gaat om het eerste Nederlandse Highline festival, onder de naam: The Safety Meeting. Highlining is een sport die normaal gesproken wordt beoefend in het hooggebergte, maar speciaal voor het Filmfestival komen de highliners naar Kerkrade. In de aanloop en de voorbereiding van de demonstratie verblijven de highliners de hele week op eenzame hoogte; ze slapen op de daken van de flats.

Klimmuur
De klimmuur op flat C aan de Jonkerbergstraat wordt in maart definitief opgeleverd, nadat een kunstenaar een muurschildering heeft aangebracht. Tijdens de demonstratie wordt het ontwerp van de muurschildering bekendgemaakt. Het ontwerp is afkomstig van een lokale kunstenaar.

SUPERLOCAL
De demonstratie vindt plaats binnen de projectgrenzen van het SUPERLOCAL-project. Doel van dit project is om in de nabije toekomst woningen te realiseren met de materialen die op dit moment in het gebied aanwezig zijn en voortbordurend op de in het gebied aanwezige kwaliteiten. Meer hierover vindt u op deze website.

 dmff_fotowedstrijd2017

DMFF Filmprogramma vol primeurs

Meer dan 40 adembenemende, humoristische en indrukwekkende films vormen het DMFF Filmprogramma. Daarin zitten 18 Nederlandse premières en één wereldprfilmfestival-logoemière: ‘Het Bergdorpje’. Deze documentaire van de Limburgse filmmaker Roel Willems laat zien hoe de inwoners van het enige bergdorpje in Nederland worstelen met leefbaarheid en het behouden van tradities. Een andere primeur is een aparte filmzaal voor DMFF Extreme: films over de uitersten van de bergsport. Daarnaast brengt het DMFF Nepal onder de aandacht. In samenwerking met het Kathmandu International Mountain Film Festival (KIMFF) zijn enkele films met een Nepalees thema te zien, naast vier recente prijswinnaars van het KIMFF. Zoals ‘Lama La’ een roadmovie over een boeddhistische monnik die tijdens de burgeroorlog een maoïstische guerrillastrijder op zijn pad vindt. Authentieke bergcultuur, spectaculaire beklimmingen, alarmerende natuurverschijnselen en inspirerende avonturiers: dat is het DMFF. Tijdens het filmfestival is er voor mensen die belangstelling hebben voor Highlining en slacklining de film ‘Line Revolution’.
Het motto van deze editie van het DMFF is geïnspireerd op Alexander von Humboldt. ‘Waar we niet van houden, zullen we nooit beschermen’. En juist nu hebben we een generatie nodig die weer bewondering heeft voor de natuur. Daarmee is het werk van de 19de-eeuwse wetenschapper en bergbeklimmer opnieuw van groot belang gezien onze omgang met de aarde in een tijd van klimaatveranderingen. Het gaat daarbij niet alleen over het landschap, maar ook over de unieke cultuur van de bewoners van de meest afgelegen en hoge plekken op aarde.

Tentoonstellingen over het landschap
filmfestivalNaast het filmprogramma presenteert het DMFF verschillende tentoonstellingen waarin het landschap centraal staat, georganiseerd door klimmer en fotograaf Paul Lahaye. Drie fotografen belichten elk een heel ander aspect van het landschap in de bergen: Rogier van Rijn (skiën), Frank Husslage (berglandschappen) en Sloveen Peter Gedei (speleologie). In SCHUCNK* Glaspaleis zijn tot 26 februari 2017 twee installaties te zien met de bergen als thema. Met ‘Very far, very far’ nemen Persijn Boersen en Margit Lukács de bezoeker via diverse media mee de natuur in. ‘Ice age; renewing a landscape’ van Robert Roelink gaat over de noodzaak de natuurlijke omgeving te beschermen. Ook zullen de beste inzendingen van de Facebookfotowedstrijd te zien tijdens het DMFF.

Cultureel en sportief randprogramma
De zevende editie van het DMFF biedt naast bergfilms en bergfoto’s en de uitreiking van film- en fotoprijzen een cultureel, sportief en culinair randprogramma. Koen Geurts (filmmaker, appbouwer en docent visuele communicatie bij Zuyd Hogeschool) en Joos Philippens (verantwoordelijk voor journalistieke innovatie bij De Limburger) verzorgen een workshop vloggen in de bergen. Daarnaast zijn er workshops slacklinen en stopmotion (voor kinderen). Onder leiding van journalist en televisiepresentator Aart Zeeman vindt een discussie plaats over ‘Dodelijke onderschatting’. Voor kinderen is er zaterdagmiddag een programma met klimmen, kampvuur en vele andere binnen- en buitenactiviteiten. Na twee dagen films staat zondag 12 februari de unieke Bergrun in Bergdorpje Vijlen op het programma. Een estafetteloop met onderweg de langste klim van Nederland.

Volledig programma Dutch Mountain Film Festival
Het hele programma van het DMFF 2017 is te vinden op www.dmff.eu.
Het DMFF is een internationaal filmfestival voor een breed publiek rond het thema ‘bergen’. Over de mens in de bergen en over mensen die bergen verzetten. Het festival wil bezoekers de schoonheid en waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven in een afwisselend programma, met ruimte voor cultuur, sport, natuur, lifestyle, ecologie, geschiedenis en drama.

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.