SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

Scholenproject “In Bleijerheide staat een Thuis” van start

Uniek deelproject SUPERLOCAL.

In Kerkrade-Oost is begin september  op een ludieke manier de aftrap gegeven van het scholenproject “In Bleijerheide staat een Thuis”. Dit betreft een deelproject van het project SUPERLOCAL.
Groep 8 van de basisschool Bleijerheide en een brugklas van VMBO Holz (totaal circa 60 kinderen) vormen de spil van dit project. De leerlingen worden de ontwerpers van de wijk van de toekomst, het gebied rondom de hoogbouwflats in Bleijerheide, het projectgebied van SUPERLOCAL.

aftrap scholenproject Bleijerheide 8-9-2016 (5)

Het project
Het project ‘In Bleijerheide staat een Thuis’ duurt zes dagdelen. De lessen worden steeds door een vaste gastdocent begeleid en vinden in de wijk plaats.

aftrap scholenproject Bleijerheide 8-9-2016 (3)
De leerlingen verdiepen zich in het wonen in de oertijd, het recente mijnverleden en het heden. Vervolgens mogen de kinderen zelf de toekomst van de wijk ontwerpen. De kinderen maken allerlei werkstukken, zoals grotschilderingen (oertijd) in garageboxen, maquettes, bouwtekeningen, schilderingen en collages in leegstaande woningen.
Tijdens het project gaat het planologen-team aan het werk met de stadsplattegrond en richt alles opnieuw in, naar eigen duurzaam inzicht. De architecten ontwerpen en tekenen met elkaar hun huis van de toekomst. De bouwers gaan aan de slag met karton, lijm, mes, schaar en andere materialen om hun duurzame visie driedimensionaal neer te zetten in een heuse maquette.
Na afronding van het project komt er een afrondende tentoonstelling.

SUPERLOCAL
HEEMwonen en de gemeente Kerkrade pakken samen met IBA Parkstad de locatie van de hoogbouwflats in Bleijerheide aan. Dit unieke project heet SUPERLOCAL. Tim Weijers (wethouder Kerkrade) “Het bijzondere is dat we in principe alles wat in het gebied aanwezig is, opnieuw willen gebruiken. Bijvoorbeeld materialen en grondstoffen, maar ook architectuur, stedenbouwkundige kwaliteiten en gedachtegoed. We zijn blij met dit vernieuwende scholenproject. Doel is dat kinderen veel van het project leren en, als toekomstige bewoner, kennismaken met SUPERLOCAL.”.

aftrap scholenproject Bleijerheide 8-9-2016 (2)
Marjo Vankan (waarnemend directeur-bestuurder HEEMwonen): “We zoeken bewust verbinding met jongeren. Zij zijn immers de toekomstige bewoners, voor hen doen we dit. We verwachten veel van hun ideeën en inbreng. Het is leuk om te zien hoe enthousiast kinderen meedoen om iets moois op deze plek terug te krijgen.”

aftrap scholenproject Bleijerheide 8-9-2016 (4)

aftrap scholenproject Bleijerheide 8-9-2016 (1)

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.