SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

Bouwteam SUPERLOCAL doet inspiratie op

Gisteren bezocht het SUPERLOCAL bouwteam een drietal flatgebouwen ter inspiratie voor de renovatie van flat B in het projectgebied van SUPERLOCAL.

Twee van de drie bezochte flats zijn gestript tot het betonnen casco en grondig gerenoveerd. Zo ook de eerste flat die werd bezocht: de Valk flat in Apeldoorn. In de wijk Zevenhuizen in Apeldoorn stonden zes hoogbouwflats, die gesloopt zouden worden. Besloten is om één flat, als een icoon uit het verleden, te behouden. De Valk flat is daarop grondig gerenoveerd, waarbij de liftschacht en alle galerijen verwijderd zijn. Hierdoor is getracht om een flat te realiseren die nieuwbouwkwaliteit uitstraalt en die door slim ontwerpen minder kolossaal voelt. Een van de inzichten die we tijdens dit bezoek hebben opgedaan, is het behouden van buitenruimte, zoals balkons en het toepassen van brede galerijen.
 

De Valk flat in Apeldoorn

 

Vervolgens werd de Gentiaanbuurt in Apeldoorn bezocht, hier heeft hoogbouwflat de Moerbosch met minder rigoureuze ingrepen tevens een nieuw leven gekregen. De gesloten liftwand heeft plaatsgemaakt voor een glazen gevel, de onderste galerijvloer is vervangen door trappen naar de voordeuren en de bergingen zijn aangepakt door zeventien gangen dwars door het gebouw te maken. De ingrepen zorgen voor een meer open uitstraling en een hoger wooncomfort.

 

Hoogbouwflat de Moerbosch in Apeldoorn

 

Tot slot werd de Ruyterflat in Dordrecht bezocht. Deze flat is net zoals de Valk volledig tot op het betonnen casco gestript. Hier werd echter een elfde verdieping opgebouwd, nieuwbouw tegen de kopgevel aangebouwd en de begane grond geschikt gemaakt voor (zorg)voorzieningen. Het drukke gevelaanzicht, constructieve problemen die het gebruiksgemak van de bewoners beperken, extra toegevoegde oplossingen in verband met waterproblemen maken deze flat een minder goed voorbeeld van renovatie. Erg interessant bij deze flat is dat door het toepassen van verschillende woontypes plaatsgemaakt is voor 60 ruime woningen, in plaats van de oorspronkelijke 100. Het toepassen van verschillende typen woningen is ook een wens voor flat B in het SUPERLOCAL-project.

De Ruyterflat in Dordrecht

 

Een inspirerende dag met uiteenlopende voorbeelden van geslaagde en minder geslaagde flatrenovaties, waarbij voordelen en aandachtspunten duidelijk zijn geworden.

 

 

 

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.