SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

Ambitie SUPERLOCAL nog hoger door Super Circular Estate

Buurtbewoners en professionals waren afgelopen week getuige van hoe vernieuwend en baanbrekend het circulaire project SUPERLOCAL in Bleijerheide is. Drie hoogbouwflats en het omliggende gebied worden getransformeerd tot een nieuwe, duurzame leefomgeving. In het plan dat er nu ligt is verscheidenheid in het woonaanbod meegenomen, met verschillende typen appartementen in een volledig hergebruikte en gerenoveerde flat en grondgebonden woningen met duurzame voorzieningen, zoals een eigen gesloten waterkringloop. In het nieuw ingerichte gebied wordt gebruik gemaakt van alle kwaliteiten, waarden en materialen die reeds voorhanden zijn.

[foogallery id=”3173″]

 

Opening expogebouw

Op 22 februari werd het expogebouw, te vinden op de hoek Voorterstraat/Vroenstraat, onder toeziend oog van vele buurtbewoners geopend. Op 1 november 2017 kon iedereen nog getuige zijn van het uithijsen van woningdelen uit flat D aan de Ursulastraat. De delen zijn weer opgebouwd en vormen de basis van het expogebouw: een proefgebouw dat bestaat uit sloopmateriaal van de Ursulaflat. De officiële opening werd gedaan door wethouder Tim Weijers (Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting), Marjo Vankan (directeur-bestuurder van HEEMwonen) en Kelly Regterschot (Algemeen Directeur IBA Parkstad). De bestuurders werden bijgestaan door een groep schoolkinderen. Zij legden een brok beton uit flat D, de flat waaruit de materialen voor het expogebouw zijn geoogst, op een zuil met plaquette en lieten – biologisch afbreekbare – ballonnen op. Daarna konden de buurtbewoners het expogebouw bekijken. Hier is een tentoonstelling ingericht waar alle informatie over het project te vinden is.

 

Launching event UIA-subsidie

Vrijdag 23 februari was de officiële kick-off van SUPERLOCAL, dat onder de noemer Super Circular Estate bekend staat als Europees project. Dit werd ingeluid met een symposium en rondetafelgesprek. Eind vorig jaar werd bekend dat het project 4,7 miljoen euro aan Europese subsidie ontvangt vanuit het Urban Innovative Actions fonds. De Europese subsidie is toegekend omdat het project bijdraagt aan een duurzame economie die efficiënt met grondstoffen omgaat. Te beginnen met de bouw van vier typen testwoningen, waarbij verschillende recyclemethoden worden getest, gebruikmakend van de materialen die geoogst worden uit één van de flats in het gebied. De vier testwoningen worden naar verwachting al in 2018 opgeleverd.

 

Bij het symposium waren vele professionals aanwezig. Na de inleiding door wethouder Wiermans namen keynote sprekers Elma Durmisevic en Michiel Ritzen de bezoekers mee naar de basis van de circulaire economie met een aantal wetenschappelijke onderbouwingen. Het slagen van de circulaire economie moet, aldus Durmisevic en Ritzen, aangejaagd worden door een gedragsverandering in zowel de bouwketen, als bij de bewoners. Dat werd erkend in het ronde tafel gesprek waarbij Marco Siecker (IBA Parkstad), Michiel Wauben (HEEMwonen), Rene Plaggenburg (Dusseldorp Sloop en Infra), Peter Bertholet (Stadsregio Parkstad Limburg), Michiel Ritzen (Zuyd Hogeschool), Elma Durmisevic (4d Architecten), Jordi Schoffelen (Bouwbedrijven Jongen) en wethouder Huub Wiermans openlijk discussieerden over de circulaire economie en al haar bedrijfsmatige facetten.

 

Buurtevenement

Op zaterdag 24 februari werd een middag georganiseerd waarbij buurtbewoners informatie konden ophalen en nog belangrijker: input leveren voor de huidige plannen. In de vorm van een gezellige informatiemarkt werd er enthousiast meegedacht over de inrichting van het omliggend gebied, zoals parkeren, spelen en bewegen, groen en ontspanning, maar ook welke wijkvoorzieningen de inwoners graag zouden willen zien. Voor de kinderen was er een speciale kinderhoek, waar zij spelenderwijs hun voorkeur konden geven voor speelvoorzieningen in de buurt. Met een ware virtual reality bril kon men zelfs een eerste indruk krijgen van de mogelijkheden van een gerenoveerde flat B.

 

Videoregistratie

SUPERLOCAL wordt ondersteund door een Europese subsidie van Urban Innovative Actions en is mede gesubsidieerd door IBA Parkstad B.V.

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.