Een van de flats van het SUPERLOCAL-project wordt duurzaam gesloopt. Hoewel demonteren een betere beschrijving is. De materialen worden namelijk per grondstof, zoals beton, hout en staal, van elkaar gescheiden. In totaal in meer dan 24 ‘materiaalstromen’. Deze geoogste materialen uit de flat worden op andere plekken hergebruikt. Dusseldorp Sloop Infra en Milieutechniek heeft een track-and-trace tool ontwikkeld, om te volgen waar de materialen hergebruikt worden.
Samen met Zuyd Hogeschool is onderzocht waar een materialendatabase aan moet voldoen. In deze database staat bijvoorbeeld hoeveel CO₂-uitstoot en energie het gekost heeft om een materiaal te produceren. Daardoor wordt enerzijds inzichtelijk welke materialen er precies in een gebouw aanwezig zijn. Anderzijds wordt inzichtelijk wat het hergebruik van de materialen oplevert, omdat materialen niet opnieuw geproduceerd hoeven te worden. De materialen die geoogst worden in de flat krijgen een STABU code, een standaard codering in de bouw. Die code wordt vervolgens omgezet naar een QR-code, waardoor de materialen met een smartphone gescand kunnen worden. Door het scannen wordt automatisch een materialenpaspoort aangemaakt, waarbij direct wordt berekend hoeveel energie en CO₂ het gekost heeft om het gebouw te bouwen. De levenscyclus van de materialen in een gebouw wordt zo inzichtelijk en meetbaar.
SUPERLOCAL wordt ondersteund door een Europese subsidie van Urban Innovative Actions en is mede gesubsidieerd door IBA Parkstad B.V.