SUPERLOCAL

Super Circular Estate

Circulaire gebiedsontwikkeling in Parkstad Limburg

Zeer geslaagde Innovation Expo voor SUPERLOCAL – Super Circular Estate!

Wij kijken terug op een zeer succesvolle Innovation Expo voor SUPERLOCAL – Super Circular Estate.
De twaalf betrokken partners presenteerden afgelopen donderdag 4 oktober gezamenlijk het innovatieve vastgoedproject SUPERLOCAL – Super Circular Estate in Rotterdam. Op uitnodiging van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werden de centrale thema’s circulaire economie, gebouwde omgeving en water interactief gepresenteerd aan een internationaal publiek.

Stand van hergebruikte materialen

De zelfontwikkelde stand, volledig gemaakt met hergebruikte materialen uit één van de hoogbouwflats in het projectgebied, zoomde in op deze centrale thema’s. De techniek achter het uithijsen van betonnen casco’s, die de basis vormen van het Expogebouw werd gevisualiseerd. Bezoekers van de Innovation Expo kregen ook een eerste inkijk in de ontwerpen van vier circulaire proefwoningen die binnenkort gerealiseerd worden. Bezoekers beleefden het thema ‘hergebruik van water’ op een interactief scherm waarmee men inzicht kreeg in de gesloten waterkringloop die het gebied gaat verrijken. Waarom we onderzoeken of we een casco van een volledige hoogbouwflat gaan hergebruiken werd haarfijn uitgelegd. Er was ook volop aandacht voor de sociale aspecten binnen het project. Behoud van de sociale cohesie tussen bewoners van de buurt is één van de belangrijkste uitdagingen in het project.

SUPERLOCAL op de Innovation Expo

De SUPERLOCAL-stand werd afgetrapt met een projectintroductie door woningcorporatie HEEMwonen, eigenaar van de woningen in het gebied in Bleijerheide. Circulair sloopbedrijf Dusseldorp lichtte toe hoe zij pionieren in de veranderende rol van sloper, tot leverancier van ‘ruwe’ materialen. Bouwbedrijven Jongen haakte hierop aan door toe te lichten hoe ook hun klassieke rol als bouwer veranderd, omdat ze afhankelijk zijn van de materialen die de sloper wint uit het gebied. Waterleiding Maatschappij Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg presenteerden de gesloten waterkringloop, waarmee ze tijdens de Innovation Expo een nominatie voor de Water Innovatie Prijs 2018 ontvingen. Stemmen kan hier. IBA Parkstad, katalysator voor de regio Parkstad in Zuid-Limburg pitchte hoe zij bijdragen aan de herstructurering in de krimpregio, waar het project SUPERLOCAL een succesvol voorbeeld van is. Michiel Ritzen van Zuyd Hogeschool vertegenwoordigde het project in een panel over circulariteit, daar vertelde hij meer over het onderzoek dat Zuyd uitvoert naar de impact van het project.

De SUPERLOCAL-stand diende tijdens de Innovation Expo als ontmoetingsplek om innovators, overheden, ondernemers en andere geïnteresseerden te inspireren, maar ook om met die veelzijdigheid aan diverse partijen in gesprek te gaan over slimme oplossingen. De stand gaan we natuurlijk ook hergebruiken, deze zal binnenkort voor publiek te bezichtigen zijn. Houd daarvoor onze website in de gaten.

Twaalf partners bundelen krachten voor SUPERLOCAL – Super Circular Estate

SUPERLOCAL – Super Circular Estate is een circulair bouwproject waarin 12 partners werken aan de duurzame toekomst van Bleijerheide. Samen delen zij de ambitie om in het jaar 2050 een volledig circulaire economie te hebben, waarbij ze anderen willen inspireren om ook circulair te werken. Alle kennis en resultaten die voortvloeien uit het project zijn daarom openbaar toegankelijk, zodat het ook bij andere (inter)nationale projecten kan worden toegepast. Dit project is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van Urban Innovative Actions en wordt ondersteund door IBA Parkstad, de Stadsregio Parkstad Limburg en de Provincie Limburg.

De stand op de Innovation Expo was een gezamenlijke inspanning van Stadsregio Parkstad Limburg, HEEMwonen, IBA Parkstad, gemeente Kerkrade, Dusseldorp Sloop, Infra en Milieutechniek, Bouwbedrijven Jongen (VolkerWessels onderneming), Zuyd Hogeschool, Waterleidingmaatschappij Limburg (WML), Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), VERAS, gemeente Landgraaf en Brunssum.

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.