15 grondgebonden woningen
In het SUPERLOCAL gebied komen 15 circulaire grondgebonden woningen. Deze grondgebonden woningen zijn een doorontwikkeling van de meest succesvolle bouwkundige experimenten binnen het gebied, waarin circulaire technieken eerst in een Expogebouw en later in drie circulaire proefwoningen zijn beproefd en doorontwikkeld.
De woningen zijn levensloopbestendige woningen. Wat betekend dat bewoners in deze woningen gedurende hun hele leven kunnen blijven wonen. Zo is de woning met 3 slaapkamers geschikt voor jonge gezinnen. Tevens bevinden de hoofdslaapkamer en de badkamer zich (naast de woonkamer en keuken) op de begane grond, waardoor oudere bewoners niet de trap op hoeven als dit niet meer lukt.
- Deelproject: 15 circulaire grondgebonden woningen
- Geplande opleverdatum: januari 2021
- Ambitie: Bewoonbare, levensloopbestendige woningen gebouwd met een CO2-reductie van 25% en 75% demontabel.
Bij de totstandkoming van het circulaire woonconcept is het PLUSwonen-concept (www.pluswonen.nl) als uitgangspunt genomen. Om te bepalen in welke mate de benodigde bouwonderdelen van circulaire aard konden zijn, is er onderscheid gemaakt tussen vier niveaus:
De betrokken sloper Dusseldorp en aannemer Bouwbedrijven Jongen hebben de technieken achter het uithijsen van betonnen casco’s verder ontwikkeld. De basis van het Expogebouw waren drie uitgehesen elementen ter grootte van een kwart appartement. Begin 2019 worden volledige appartementen uit de flat aan de Jonkerbergstraat gehesen. We streven ernaar om de casco’s en vloeren en wanddelen uit de flat her te gebruiken, zelf recycle beton en stenen op locatie te maken.
- direct hergebruik uit het projectgebied;
- circulair materiaalgebruik (zowel biologisch als technisch);
- mate van demontabelheid; gebruik van traditionele materialen indien er geen duurzaam alternatief is.
In overleg met opdrachtgever HEEMwonen, sloopaannemer Dusseldorp, aannemer Jongen Bouwpartners en andere partners die bij het concept zijn aangesloten, is gezocht naar een integraal ideale oplossing per gebouwonderdeel. Maximaal resultaat behalen met betrekking tot circulariteit en/of demontabelheid bleek een uitdaging, maar het is gelukt. Het resultaat is een woning bestaande uit een demontabel prefab skelet van circulair beton, die straks bij oplevering ook nog eens uiterst energiezuinig is. De woningen leveren een CO2-reductie op van 25% en zijn ze voor maar liefst 75% demontabel.
Het circulaire beton – dat afkomstig is van een van de inmiddels afgebroken flats in het gebied – vormt de basis voor de casco’s van de woningen. De casco’s zijn prefab gemaakt in een betonfabriek, waardoor het bouwproces snel verloopt. De casco’s zijn vanaf de funderingspalen naar boven toe volledig demontabel.
Door onder andere de toepassing van het ‘Fixbrick’-systeem is ook de schil van het gebouw demontabel en zijn waar mogelijk circulaire en/of duurzame materialen toegepast. Dit geldt ook voor de verdere afbouw. Een andere bijzonderheid van de nieuwe woningen is dat de toiletten aangesloten zijn op een vacuümsysteem, waarbij slechts 1L water per toiletbezoek verbruikt wordt.
Voorbeelden van andere duurzame producten die in de woningen worden gebruikt zijn b.v. cradle-to-cradle wandtegels en wasbakken en c-2-c dakgoten.
De laatste updates over de circulaire woningen
Geef de proefwoningen in Bleijerheide een unieke naam en win een leuke prijs!
Proefwoningen SUPERLOCAL Bij de flats in Bleijerheide staat het Expogebouw, een proefgebouw dat bestaat uit materiaal van de flat aan de Ursulastraat die begin 2018 is gesloopt. Omdat deze test
Bouwteam circulaire woningen
De realisatie van deze circulaire testwoningen wordt gesteund door het UIA fonds en Provincie Limburg.