Superlocal

Resultaten

SUPERLOCAL indexation publicatie

Een overzicht van de resultaten uit de indexation-fase van het SUPERLOCAL-project. De indexation-fase is een nulmeting van het SUPERLOCAL projectgebied: welke middelen, waarden en kwaliteiten zijn reeds aanwezig? Daarnaast is in deze fase onderzocht wat de mogelijkheden op het gebied van circulair bouwen zijn.

Publicatie op volledig scherm bekijken? Klik dan rechtsonder op het venstericoon om te vergroten.

 

 • RWTH mastermodule Rezykliergerechtes Bauen najaar 2016

Van oktober 2016 tot februari 2017 hebben een twintigtal Erasmus studenten van de technische universiteit RWTH in Aken intensief aan een opdracht voor SUPERLOCAL gewerkt. Ze deden dit in het kader van de module Rezykliergerechtes Bauen, dit onderwijsblok over hergebruik van materialen in de bouw vond alweer

voor de derde keer in samenwerking met SUPERLOCAL plaats. Het was de opdracht om met vernieuwende oplossingen te komen voor de drie leegstaande hoogbouwflats in Bleijerheide, met als randvoorwaarde dat de bestaande materialen uit het projectgebied 100% hergebruikt worden. De masterstudenten zijn afkomstig uit heel Europa, waaronder Polen, Italië en Spanje. Een mix aan kennis, culturen en ervaring die zorgde voor inspirerende uitkomsten. Aan het eind van de module presenteerden de zeven groepen studenten een scala aan ideeën, variërend van traditionelere woonbestemmingen, tot een futuristische invulling van het gebied. Een leerzame periode: de masterstudenten kregen de unieke kans om met een bestaand project aan de slag te gaan en de opdrachtgevers werden verrast met verfrissende en bruikbare ideeën.

Bekijk een greep uit de inzendingen van de groepen hier:

Bekijk hier het filmpje voor een sfeerimpressie van de master module.

superlocal-scholenproject-medium

superlocal-scholenproject-7-1-2016-3-medium

 • Tentoonstelling scholenproject “In Bleijerheide staat een Thuis”

Op 7 november 2016 is het scholenproject ‘In Bleijerheide staat een Thuis’ afgerond met een mooie tentoonstelling.
Groep 8 van de basisschool Bleijerheide en een brugklas van VMBO Holz (totaal circa 60 kinderen) vormden de spil van dit project. De leerlingen hebben samen de wijk van de toekomst ontworpen, het gebied rondom de hoogbouwflats in Bleijerheide, het projectgebied van SUPERLOCAL.
Het project duurde zes dagdelen. De lessen zijn steeds door een vaste gastdocent begeleid en vonden in de wijk plaats.
De leerlingen verdiepten zich in het wonen in de oertijd, het recente mijnverleden en het heden. Vervolgens mochten de kinderen zelf de toekomst van de wijk ontwerpen. De kinderen maakten allerlei werkstukken, zoals grotschilderingen (oertijd), maquettes, bouwtekeningen, schilderingen en collages. Het planologen-team werkte aan een stadsplattegrond en richtte de buurt helemaal

 

 • opnieuw in, naar eigen duurzaam inzicht. De architecten hebben met elkaar hun huis van de toekomst ontworpen. De bouwers gingen aan de slag met karton, lijm, mes, schaar en andere materialen om hun duurzame visie driedimensionaal neer te zetten in een heuse maquette.
  Tijdens de tentoonstelling konden de leerlingen, hun familie en buurtbewoners alle werkstukken bewonderen in flat D aan de Ursulastraat.

  Bekijk de film

 • Burenboek (A)BCD360
  In het eerste burenboek ‘Jidderinne vólt ziech doa heem’, komen bewoners aan het woord die in de flats hebben gewoond.
  In het nieuwe Burenboek (A)BCD360o is het perspectief 180° gedraaid. Omwonenden vanuit de wijk vertellen hoe zij de flats vroeger en nu ervaren.

 

burenboek-abcd360o-pagina-1

18 ontmoetingen zijn vertaald in tekst en beeld: 18 foto’s met zicht op de flats en 46 thematische teksten. Het belangrijkste is echter de kaart: een schematische weergave van de flats, waarin alle aan bod gekomen zaken zijn verbeeld. De kaart biedt toegang tot alle teksten en vormt een geheugensteuntje ofwel ‘mental map’ die in één oogopslag de belangrijke en markante inzichten toont.
Lees het Burenboek

 

 • Bachelor Building Services: resultaten onderzoek hergebruik materialen
  Studenten van de bachelor Building Services aan de TU Eindhoven hebben gewerkt aan een nieuw technisch ontwerp voor eventueel hergebruik van het casco van de te slopen flats. Daarbij gaan ze in op temperatuur, lichtinval, bouwfysica en materialen.
  TUe rapport Building Services 2016 – D Maassen & P Bos
  TUe rapport Building Services 2016 – De Boer – Van der Aa & Van der Wal

 • Resultaten Toekomstmarkt
  Op 9 juli 2016 vond een Toekomstmarkt plaats voor omwonenden van de projectlocatie. Bezoekers kregen uitleg over het project SUPERLOCAL en konden hun wensen en ideeën naar voren brengen. Van deze mogelijkheid is gelukkig ruimschoots gebruik gemaakt.
  Lees de resultaten van de Toekomstmarkt

 • Onderzoek naar levensloopbestendige wijk en woningen
  • drie ambitieuze studenten (de heren Heller, Van der Kallen en Steijns) van hogeschool ZUYD, afdeling ergotherapie, hebben gewerkt aan een advies voor het SUPERLOCAL-project. De studenten hebben een Programma van Eisen (PvE) voor de toekomstig in te richten levensloopbestendige wijk en voor toekomstig te ontwikkelen woningen (zowel nieuwbouw als mogelijk hergebruik van een casco) opgesteld.Vanuit diverse invalshoeken (auditieve, visuele, motorische en cognitieve beperkingen) zijn aanbevelingen gedaan.
  • Samenvatting van het onderzoeksrapport
  • Geheel onderzoeksrapport

 • Burenboek
  ‘Jidderinne vólt ziech doa heem’ (juli 2015) is de titel van het Burenboek over de hoogbouwflats in Bleijerheide. Burenboek Bleijerheide
  In het Burenboek vertellen huidige en voormalige bewoners over het leven in en om de flat in Bleijerheide. De bewoners blikken terug op het verleden, vertellen over het heden en denken na over de toekomst van deze markante plaatst in Kerkrade. Al deze verhalen zijn gebundeld tot een prachtig tijdsdocument; het Burenboek.

  burenboek Bleijerheide burenboek Bleijerheide binnenkant burenboek Bleijerheide cover

 • RWTH eerste master module recyclierungsgerechtes Bauen: afstudeeropdracht
  • Acht masterstudenten Rezykliergerechtes Bauen, afkomstig uit Duitsland, Polen, Spanje  en Zwitserland, hadden als afstudeeropdracht het ontwikkelen van een strategie en ontwerp voor het project SUPERLOCAL:
   –  hergebruik van een woningcasco in Bleijerheide;
   –  inventarisatie en hergebruik van alle aanwezige materialen voor een nieuwe woonvorm.
   De opdracht was puur gericht op recycling, níet op architectuur en stedenbouw. Het afstudeerproject duurde een half jaar en leverde verrassende en inspirerende resultaten op.

   afstudeeropdracht RWTH maart 2016 (6) afstudeeropdracht RWTH maart 2016 (5) afstudeeropdracht RWTH maart 2016 (4)  afstudeeropdracht RWTH maart 2016 (2) afstudeeropdracht RWTH maart 2016 (1)

  • Inzending groep 1: Masterplan rezykliergerechtes Bauen groep 1 AV AB
  • Inzending groep 2: Masterplan rezykliergerechtes Bauen groep 3 AT MM
  • Inzending groep 3: Masterplan rezykliergerechtes Bauen groep 4 TW